Los Santos Police Department — "To Protect and to Serve"

Started by Larcuzo, Jan 25, 2026, 05:36 PM

Previous topic - Next topic

Ander Herrera (48) новоназначен Chief of Police
- следете го продолжетокот на темата

Примање на нови офицери во Los Santos Police Department

Los Santos Police Department постојано се стреми да ја зајакне својата организација со мотивирани, способни и одговорни лица кои сакаат да служат и да го заштитат граѓаните на Los Santos. Процесот на примање на нови офицери е внимателно дизајниран за да се обезбеди дека секој кандидат ги исполнува високите стандарди на департманот, како во физичката, така и во интелектуалната и етичката способност.

Сите кандидати поминуваат низ повеќестепен процес кој вклучува тестови за физичка спремност, писмени испити за познавање на закони и процедури, психолошки евалуации, како и интервјуа со искусни офицери. Откако ќе ја поминат оваа основна обука, кандидатите се запишуваат во Полициската академија на LSPD, каде што се обучуваат за основни полициски вештини, сообраќајна контрола, истражни техники, јавни односи и работа со специјализирани единици.

По завршување на академијата, новите офицери започнуваат период на менторство во кој се придружуваат на искусни офицери на терен, учат за спецификите на градот и ја применуваат стекнатата теорија во практика. Целта на целиот процес е да се осигура дека секој нов офицер не само што е професионално подготвен, туку и дека ја разбира важноста на довербата со заедницата, етичките стандарди и мисијата на LSPD – "To Protect and to Serve".

Јас сум Alex Diaz, имам 21 година и штотуку станав дел од LSPD.
Не доаѓам како најискусен, ниту како некој што веќе знае сѐ. Доаѓам како нов полицаец што е спремен да учи и да се докаже со време. Академијата не ми беше лесна, ама ја завршив со труд и дисциплина.

Првиот ден во станицата ми беше малку чуден. Сѐ беше ново за мене – радиото, процедурите, начинот на работа. Искрено, имав трема, ама се трудам да не ја покажувам и да останам фокусиран.

Знам дека на почеток ќе правам грешки, ама секоја грешка ќе ја користам за да станам подобар.

Мојот поглед кон иднината e :

Не сакам да останам само ,,новиот" во одделот.

Сакам со време да станам:

Офицер што знае што прави во секоја ситуација
Некој на кој колегите ќе можат да се потпрат
Личност што новите ќе ја гледаат како пример
Дел од посериозна единица кога ќе бидам спремен
Не брзам. Знам дека сѐ доаѓа со искуство.
,,Се надевам дека со тек на време, со труд и посветеност, ќе напредувам во одделот и еден ден ќе станам Chief, водејќи го тимот со ред, дисциплина и почит."